Maistas – tema, apie kurią tikriausiai galima kalbėti ir kalbėti. Žmonės visuomet mėgo ir mėgs įdomų ir skanų maistą, tačiau ne kiekvienas iš mūsų turi galimybę save palepinti ypač retais ir labai prabangiais patiekalais. Kai kurie iš tokių patiekalų iš pirmo žvilgsnio gali net neatrodyti kažkaip ypatingai, pavyzdžiui, pica. Tačiau tik iki tol, kol nesužinai, kad ji kainuoja keliasdešimt tūkstančių dolerių ir ji yra padaryta iš itin retų arba pagal sudėtingas technologijas paruoštų ingridientų.
Štai, pavyzdžiui, Londone galima pasimėgauti gerai žinomos, bet brangios japoniškos Wagyu jautienos kepsniais, kurie gaminami iš kas dieną masažuojamų ir alumi pagirdomų galvijų mėsos. Tikriausiai, jau galite nuspėti, kiek toks kepsnys galėtų kainuoti.
Kai kuriose šalyse ant nusiteikusiųjų plačiai praverti pinigines stalo gali atsidurti patiekalai, pagaminti iš netgi nykstančių gyvūnų, kurių pasaulyje likę vos keletas šimtų. Sunku suvokti, kad tam tikrų gyvūnų rūšių nykimas sąmoningai paspartinamas vien dėl to, kad kažkas norės ateityje pasigirti, jog suvalgė paskutinįjį tos rūšies atstovą? Deja, nei virtuvės virtuazų, gaminančių tokius patiekalus, nei tokių patiekalų skanautojų ši aplinkybė nestabdo, o tik dar labiau gundo.
Kai kuriuos gurmanus vilioja ir ekstremalūs pojūčiai. Tikriausiai teko girdėti apie japonišką žuvį fugu, kurią pagaminti gali tik geriausi ir specialius kursus praėję šefai. Kodėl? Nes ši žuvis yra mirtinai nuodinga. Keisčiausia tai, kad ruošiant šią žuvį, dalis nuodų joje paliekama specialiai, kad ją ragaujantis pajustų malonų svaiginantį jausmą. Tad, jeigu šefas netinkamai apskaičiavo nuodų „dozę”, tai ši žuvis bus ją ragaujančiojo paskutine vakariene.
Siūlome susipažinti su, mūsų nuomone, brangiausiais ir įdomiausiais patiekalais iš viso pasaulio.
1. Didžiojo eršketo ikrai (kaina 35000 dolerių už 2 svarus).
Didieji eršketai išgyvena 100 ir daugiau metų, o užaugę gali sverti iki 2 tonų. Šios žuvys pasaulio vandenyse gyvena jau šimtus milijonų metų, tačiau jų ikrų paklausa šią rūšį pastūmėjo link išnykimo ribos. Didžiųjų eršketų ikrai paprastai pardavinėjami auksiniuose indeliuose, tokiu būdu labiau pabrėžiant, kad tai visgi prabangos dalykas. Tiesa, parduotuvių, kuriose galima įsigyti tokių ikrų nėra daug. Vieną iš jų galima rasti Londone, Jungtinėje Karalystėje.
2. Fabergé šokolado pudingas (kaina 34500 dolerių).
„Tik” 34500 dolerių ir jūs galėsite pasimėgauti tikru kulinarijos šedevru – prabangiu šokolado pudingu, kurį ruošia Marc Guilbert viename nuo civilizacijos nutolusiame Kambrijos grafystės viešbutyje, Jungtinėje Karalystėje. Į pudingo sudėtį įeina keturių rūšių belgiškas šokoladas, persikai, apelsinai ir viskis, o didelę kainos dalį sudaro būtinas ingredientas – valgomasis auksas. Papuošimą sudaro ikrai ir… pats tikriausias deimantas viršuje. Pudingas patiekiamas garsiajame Faberžė (Fabergé ) kiaušinyje, kurį taip pat galima suvalgyti.
3. „The Frrrozen Haute” šokoladinis ledų kokteilis (kaina 25000 dolerių).
Suvalgius šį prabangų desertą, jums dar liks auksinis šaukštelis su deimantu ir apyranke, papuošta 1 karato deimantu. Valgomoji patiekalo dalis – tai brangiausių pasaulyje kakavos pupelių šokoladas bei valgomasis auksas. Šį vieną brangiausių pasaulyje desertų galima rasti Niujorke, JAV.
4. Desertas „The Fortress Stilt Fisherman Indulgence” (kaina 14500 dolerių).
Šis keisto pavadinimo desertas yra kilęs iš Šri Lankos. Jį užsisakyti galite The Fortress Wine restorane. Desertas ruošiamas iš Irish cream likerio, vaisių, Dom Perignon šampano. Papuošimas padarytas iš rankų darbo šokolodo, iš kurio suformuotas žvejo siluetas, žvejojantis vietiniams populiariu būdu – nuo jūroje įsmeigto kuolo su skersiniu. Vienas iš šio desertų sudedamųjų dalių – 80-ties karatų akvamarino akmuo, kuris sukuria dar daugiau prabangos.
5. Liudviko XIII pica (kaina 12000 dolerių).
Tai garsaus picų kepėjo Renato Viola šedevras. Įdomiausia tai, kad šią picą šefas gamina klientų namuose Italijoje. Ši pica ypatinga ne tik tuo, kad jos tešlai pagaminti (kildinti) reikia 72 valandų, bet ir tuo, kad į jos sudėtį įeina iš skirtingų pasaulio kraštų (Norvegijos, Australijos, Virdužemio jūros regiono valstybių ir pan.) surinkti aukščiausios klasės produktai: ikrai, kurie išmirkyti šampane, omarai, krevetės ir net 7 rūšių sūriai. Kartu su pica privatus someljė klientus visada pavaišina prabangiu Remy Martin Louis XIII konjaku.
6. Juodieji arbūzai „Densuke” (kaina 3000 – 10000 dolerių).
Šie reti juodieji arbūzai auginami tik Hokaido saloje, Japonijoje. Jų galima įsigyti tik specialiai tam organizuojamuose aukcionuose. Pačiais vertingiausiais laikomi pirmojo derliaus juodieji arbūzai, už kuriuos aukciono dalyviai yra pasiryžę sumokėti net keliasdešimt tūkstančių dolerių (už vieną vienetą). Šių arbūzų sėklų galima įsigyti interneto parduotuvėse, tačiau jų kaina nedaug atsilieka jau nuo užauginto juodojo arbūzo kainos.
7. Mėsainis „Fleur Burger 5000” (kaina 5 000 dolerių).
Šios klasikinio amerikietiško patiekalo patobulintos versijos „gimtinė” yra „Fleur de Lys“ restoranas, esantis Las Vegase, JAV. Kuo gi šis „Fleur Burger 5000” ypatingas? Pirmiausia tuo, kad po traškia bandele slepiasi prabangioji Wagyu jautiena ir žasų kepenėlės. Mėsainis papildomai pagardinamas juodaisiais triufeliais – vienais iš brangiausių grybų pasaulyje. Į šio mėsainio kainą taip pat įskaičiuota ir 1995 metų gamybos Chateu Petrus vyno butelio kaina, kuri paprastai siekia apie 2 500 dolerių.
8. Kregždžių lizdo sriuba (kaina nuo 3000 dolerių už kilogramą).
Šis delikatesas labai populiarus Kinijoje. Tikriausiai jau iš šio patiekalo pavadinimo pasidaro aišku, koks pagrindinis šios sriubos ingridientas. Taip, kad ir kaip tai keistai skambėtų, bet tai yra kregždžių lizdai. Iš viso šiam patiekalui pagaminti tereikia trijų ingridientų – be jau minėto pagrindinio, tik vandens ir cukraus. Vienu iš brangiausių pasaulio patiekalu jis tapo dėl vienos paprastos priežasties – lizdų surinkimas yra labai sudėtingas ir pavojingas darbas. Kregždės savo lizdus suka aukštai kalnuose, sunkiai pasiekiamose vietose, todėl tikimybė, kad besistengiantis juos pasiekti nukris, yra labai didelė.
9. Patiekalai iš juodosios vištienos „Ayam Cemani” (kaina nuo 2 500 dolerių).
Juodosios vištos veisiamos Indonezijoje. Vietinėje rinkoje jų kaina nėra didelė. Na, o jei tokios vištienos patiekalų užsimanysite už Indonezijos ribų, deja už tai teks pakloti nemažą sumą. Sakoma, kad šių paukščių kaina užsienio rinkose yra tokia didelė vien dėl šių vištų spalvos, juk juoda visą laiką asocijuojasi su klasika. Šios vištos yra visiškai juodos (tiek plunksnos, tiek oda, tiek ir mėsa). Vienintelis ne juodas dalykas – tai šių vištų kiaušiniai, kurių viena višta per metus padeda apie 80 vienetų. Daugelis šalių, baimindamosi paukščių gripo, šių paukščių importą į jų šalį draudžia. Tačiau, nepriklausomai nuo tokių draudimų, kai kurie šefai nesibaimindami galimų sankcijų ir/ar kitų neigiamų pasekmių, randa būdų, kaip atsigabenti juodąją vištieną į savo restoranus ir patenkinti išrankių klientų poreikius.